Březen 2012

Smetanka lékařská

29. března 2012 v 10:13 | šílená |  Kousek z přírody
...u nás běžně nazývána pampeliška.
Když kvetou pampelišky, je jisté, že jaro v přírodě už pevně zakotvilo.

Je to vytrvalá bylina vysoká 5-20cm se silným kořenem. Celá je protkaná mléčnicemi, které roní bílou hořkou tekutinu, jež při zasychání hnědne. Stvol je dutý, ukončený úborem se žlutými květy. Plody jsou krátce špičaté ochmýřené nažky, které vytvářejí charakteristické kulovité útvary. Tato rostlina obyvkle kvete od dubna do července. Smetanka roste na loukách, mezích, zahradách, kolem cest na travnatých náspech.
Vzhledem k tomu, že vítr roznáší její ochmýřená semena široko daleko, snadno se rozmnožuje. Patří proto k plevelnatým rostlinám.
Její latinský název je odvozen od řeckého taraxis - zánět očí a akeomai - léčit, protože ve starém Řecku se užívala k léčbě těchto problémů.
Jako droga se používá především kořen, který se sbírá na podzim, někdy také v březnu a dubnu. Smetanka lékařká obsahuje inulin ( až 25% ), rezervní polysacharid, který se v těle rozkládá na jednoduchý cukr fruktózu. Je vhodná pro diabetiky.
Příznivě ovlivňuje metabolismus. Vzhledem k tomu, že podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Působí žlučopudně a uvolňuje křeče ve žlučových cestách. Regeneruje jaterní buňky, a proto je vhodnou bylinou při chorobách jater. Uplatní se při poškození jater jedovatými látkami a také při jejich zánětu. Rovněž vykazuje mírné močopudné účinky a je vhodnou bylinou k provádění jarní očistné kůry. Podává se i při léčbě otoků.
Při vhodné dietě podporuje rovněž snížení tělesné hmotnosti.


Místo žvýkačky
Žvýkání lodyhy pampelišky
pomáhá při cukrovce a
také při jaterních potížích.
Lodyhu o s květem
omyjte. Pak květ odstraňte
a několik minut žvýkejte
pouze zelenou část lodyhy.
Postup můžete zopakovat
až 5x denně.

Na bradavice jednoduše
Štáva ze stonku papelišky
pomáha zbavit nepříjemných
bradavic.
Utrhněte květ pampelišky,
vymačkejte ze stovnku šťávu
a ráno i večer jí potřete bradavice.

Kdyby jste měli zájem je spousta receptů z pampelišek jako např. :
  • Salát na pročištění těla
  • Koktejl z ovoce a pampelišky
  • Pampeliškové víno s posilujícími účinky
  • Pampeliškový sirup
  • Pampeliškový med
  • Salát s pampelišek a vajec
  • Studená mexická polévka
...a mnoho jiných

Tulipán

21. března 2012 v 18:30 | šílená |  Pictures

V jednoduchoti je krása!
...tulipán je toho důkazem...




Every thing happens for a reason...

21. března 2012 v 13:05 | šílená
Každá věc se děje z nějakého důvodu.

Ale já ten důvod pořád nechápu....Nechápu, jak to mohlo zajít tak daleko....Kam se podělo to, jak sme si jeden druhého vážili?
Jak sme se na sebe těšili, neřešili kraviny, ale užívali si každýho dne spolu....Automaticky sme věděli, že dnešek prostě bude jen náš, že budeme spolu....zajdem na pivko, zajedem někam na vejlet upíct buřta, podíváme se spolu na film, půjdem na flašu s ostatníma....O víkendu zajedem na chalupu....spolu<3...
A teď? ....jak se mám zbavit pocitu, že to bez tebe nezvládnu, nedokážu si představit být s někým jiným....S kým pojedu na tu chalupu? S kým budu trávit víkendy? S kým se půjdu projít....vedle koho usnu?
Kdo se semnou podívá na ten film, který sme měli v plánu skouknout spolu?! Kdo mě bude hladit po vlasech a šeptat mi, že mě má rád....


Ty už to nechceš? Po dvou letech....co jsme spolu strávili? Byli to tak špatný dva roky? Sem tak špatnej člověk?.....Ano s kamarády se člověk pobaví, ale když má tak krásnej vztah jako sme měli my dva...zjistí, že toho druhýho potřebuje, že s kamarádama nemůžeš dělat všechno....i oni mají své zájmy, stárnou stejně jako my a začínají si vést vlastní život....Potřebujeme přeci někoho, kdo nás utěší,když nám bude smutno, kdo nás podrží, když tu bude problém.....
A co my? Místo toho aby to zase všechno bylo fájn , je to čím dál horší....Nevážíme si jeden druhého...Podezíráme se s věcí, které sme nikdy neudělali....Nadáváme si za nesmysly.....Je to vážně KONEC?!
Ještě včera...když se mi zavalily oči slzama....si tu pro mě byl....řekl si : ,, Neplakej to se spraví ,, , a já ti věřila...ta slova mě dokázala utěšit....ale potom o pár hodin později si řekl....něco co nemůžu ani psát...nemám na to....myslel si to vážně?!...

Bojím se, že jsi to myslel vážně....

Bojím se toho, že bych tě za čas mohla potkat s jinou....Ten pohled jak se držíte za ruce a díváš se na ni, jako si se kdysi díval na mě....brrr....hrozná představa, bolí to už jen když na to pomyslím!Přála bych ti být šťastnej....ale chtěla bych aby si byl zase šťastnej se mnou.....

Čechy jsou známí tím, že máme moc piva...

20. března 2012 v 8:56 | šílená |  Škola volá
Nejraději bychom ho vypili všechno sami!
Všichni mluvěj o tom jak je pivo prima!
Chyba je před čechem hanit jeho pivo!
Pivo!

Pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení. Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. V současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě. K roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok.



Pivo je nedokvašený alkoholický nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého. Nejdůležitější vlastnosti jsou pěnivost, čirost, barva, chuť a vůně.

Suroviny

Slad - mý významný vliv na kvalitu piva, vyrábí se z ječmene. Významnou součástí ječmene je enzym diastáza, který je schopný štěpit škrob na sladový cukr.
Výroba sladu:
  • čištění a třídění ječmene
  • máčení v náduvnících
  • klíčení na humnech
  • sušení nebo pražení na hvozdech
  • drcení - odkličování
Chmel - dodává pivu chrakteristicky hořkou chuť, ovlivňuej pěnivost. Kvalitní je žatecký - jsou to sušené hlávky samičího květenství, vyšlechtěné odrůdy chmele. Šištice mají žluto - zelenou barvu.
Druhy chmele:
  • červeňáky
  • zeleňáky
  • přechodné poločerveňáky
Voda
Na vaření piva se používá upravená pitná voda. Jsou na ni kladeny přísné nároky, nejvhodnější je voda spodní. Na údržbu zařízení se používá voda užitková.

Pivovarské kvasnice
mění při kvašení sladový cukr na alkohol a oxid uhličitý. Mají osobitou vůni, rozmnožují se asepticky tj. aby do nich nevnikl žádný cizí organismus.


Jak šel čas....

19. března 2012 v 14:20 | šílená
Ani nemám chuť psát....jen prostě....jak šel čas :D

Malá Bobinka xD


je to tak...

18. března 2012 v 22:28 | šílená


To že nepláču, neznamená, že jsem v pořádku!


New York

18. března 2012 v 19:38 | šílená |  Škola volá
New York

  • nejlidnatější město USA
  • bývá nazýváno Big Apple
  • člení se na pět čtvrtí : Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens a Staten Island

Mám to ale pech...

15. března 2012 v 7:46 | šílená
To je konec!:D Neměla sem čas ani zapnout počítač, natož něco hodit na blog:)....Dneska to napravím.
Moc hektickej tejden.... z práce do práce, doktoři, pes, mamku hodit do práce já zpátky do práce....nic nestíham:D Večer příjdu domů a padnu do postele jak poražená....Ať už je víkend! Pak udělám 3x hurééééýýý



Pro Dark Soul

11. března 2012 v 11:12 | šílená
Nemůžeš se ale řídit ostatníma, sama si musíš svoje promyslet.
Aby jsi toho později nelitovala.
Vybrat místo které je nenápadné, dá se schovat:) A když vybereš místo, kde to schovat nejde, tak ať kérka stojí za to a ne jak ty moje šušně....

Chtěl jsem jí původně jinam, větší a jinak, ale pak si říkam v jednoduchosti je síla..:) Dá se kdykoliv předělat, dodělat, pozměnit, prostě vytuňákovat, když mě přestane bavit a to je na tom fajn:)



Na obličej nekoukat !:D